Dzwoniec (Chloris chloris)

Polub i udostępnij jeżeli Ci się podoba

Dzwoniec zwyczajny, dzwoniec (Chloris chloris) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczaków (Fringillidae).

Występowanie

Zamieszkuje Europę, północną Afrykę i południowo-zachodnią Azję. Z reguły osiadły, ale część północnych populacji wędrowna – przeloty II–IV I IX–XI.
W Polsce średnio liczny lub liczny ptak lęgowy, rozpowszechniony w całym kraju.

Cechy gatunku

Wielkości wróbla. Upierzenie oliwkowozielone na wierzchu ciała, a zielonożółte na spodzie. Boki głowy szare. Ogon krótki, wyraźnie rozwidlony, czarny na końcu, a żółty u nasady. Dziób mocny, stożkowaty, barwy cielistej.

Wymiary średnie

Długość ciała: ok. 15 cm
Rozpiętość skrzydeł: ok. 27 cm
Masa ciała: ok. 28 g

Głos

Dzwoniec odzywa się różnymi głosami. Jednym z nich jest charakterystyczny, miły dla ucha szczebiot, niekiedy porównywany do głosu dzwoneczków. Innym charakterystycznym dźwiękiem jest przeciągły, wibrujący gwizd, wydawany przez samce w czasie godów. Dzwoniec często przesiaduje w podszczytowych częściach koron drzew i śpiewa.

Siedliska

Obrzeża borów i lasów mieszanych, parki, aleje, śródpolne zadrzewienia.

Okres lęgowy

W roku dzwońce wyprowadzają 2 - 3 lęgi. W ostatnim samica składa już tylko 4 jaja.

Gniazdo

W okółku młodego drzewka, przeważnie świerka. Bardzo dobrze osłonięte i umieszczone na wysokości od 1,5 do 4,5 m na ziemią.

Jaja

W maju pierwszy lęg, a w czerwcu drugi. Składa od 4–6 różnobiegunowych jaj o średnich wymiarach 14x20 mm, z tłem szarobiałym i nielicznymi ciemnoczerwonymi plamkami.

Wysiadywanie

Od złożenia ostatniego jaja trwa przez okres od 13–14 dni. Pisklęta wylatują z gniazda po ok. 2 tygodniach.

Pożywienie

Przeważnie nasiona chwastów i świeże pędy roślin, głównie oleistych, a także części owoców. Młode z pierwszego lęgu zjadają nasiona gwiazdnicy i mniszka oraz mszyce i małe larwy motyli. Zimą dzwońce zjadają owoce dzikiej róży, śnieguliczki, irgi, jarzębiny oraz zasuszone owoce jeżyn.

Ochrona

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kontakt z nami

  • Adres:
    AnimalLive.tv
    E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Dołącz do nas: